Järnvägshistorisk resa den 29 oktober

Välkommen till järnvägshistorisk resa utmed sydligaste delarna av Västra Centralbanans Järnväg (VCJ)! Resan äger rum lördagen den 29 oktober 2016

Museiföreningen Västra Centralbanans Järnväg (mf VCJ) grundades 2003 för att minnas den järnväg som 1906 invigdes mellan Landeryd i söder och Falköping i norr med järnvägsknutar även i Limmared och Ulricehamn.

I oktober 2008 företogs en guidad resa Falköping–Ulricehamn–Limmared. I september 2009 var det tid för guidad resa Limmared–Landeryd.

I höst, närmare bestämt lördagen den 29 oktober 2016, blir det resa utmed sträckan Hällabäck–Burseryd–Broaryd–Landeryd. Samling sker vid Torget i Burseryd (intill Danielssons affär) kl. 12.00. Därefter styrs kosan till Hällabäck, där resan söderut påbörjas.

I juni 2016 meddelade Trafikverket, att underhållet på sträckan Landeryd–Smålands Burseryd, 14,8 km, skall upphöra den 10 december 2017. Detta beslut kan inte överklagas, förklarar man också. Till saken hör att godstrafiken till Burseryds bruk upphörde den 27 mars 2014. Under 2014 och 2015 gick ett antal utfärdståg – i samband med Tågdagar i Landeryd och genom Svenska motorvagnsklubbens försorg. Sedan slutet av september 2015 har inga andra rörelser än Trafikverkets egna skett på banan. I Landeryd har banansvariga lagt en betongsliper över spåret vid utfartssignalen och bundit fast med kätting. Trafikverket verkar göra allt för att förhindra någon från att begära tågläge, fastän banan fortfarande – rent formellt – är öppen för trafik. Det är i december nästa år som underhållet skall upphöra. Hur mycket underhåll som skett under 2016, är dock mycket svår att avgöra.

Medtag egen matsäck! Guide blir Tomas Themar från föreningen. Resan företas med minibuss och det antal privatbilar som blir nödvändigt. Frågor besvaras via e-post.

Styrelsen
genom Tomas Themar

 

 

 

 

Filmvisning – nu har du chansen!

Nu har Du chansen att i Hällabäcks bygdegård utanför Burseryd i Gislaveds kommun se Rolf Öbergs super-8-filmer från järnvägen Falköping–Ulricehamn–Limmared–Landeryd

Vid några tillfällen tidigare har Museiföreningen Västra Centralbanans Järnväg (mf VCJ) haft glädjen att presentera Rolf Öbergs, Kållered, mycket sevärda super-8-filmer i färg och med ljud från järnvägen mellan Falköping i norr och Landeryd i söder 1984–1991.

Filmerna har visats i Falköping, Ulricehamn och Falköping åren 2010–2015. Nu har turen kommit till Gislaveds kommun och Burseryds socken, närmare bestämt Hällabäck.

Lördagen den 15 oktober 2016 kl. 13.30 börjar filmerna rulla i Hällabäcks bygdegård. Om det blir större efterfrågan än sittplatser i salen, kommer en annan möjlighet att ges längre fram.

Eftersom Rolf Öberg även dokumenterat andra järnvägar i landet, kan det kanske bli visning av en film från Halmstad–Nässjö 1982, i samband med HNJ:s 100-årsjubileum och något från Tågdagarna i Landeryd. De sistnämnda tillfällena är dock inte tagna med super-8-kamera utan med dagens moderna digitala teknik.

Styrelsen
genom Tomas Themar

Affisch om evenemanget

Studera historik om Västra Centralbanans Järnväg (VCJ) – järnvägen som kom av sig!

Sedan 2006 har Museiföreningen Västra Centralbanans Järnväg (mf VCJ) haft ett antal utställningar med planscher och föremål. Vi har ställt ut i Ambjörnarp, Tranemo, Ulricehamn, Broaryd, Landeryd och Limmared, på några orter mer än en gång. Nu har turen kommit till Burseryds bibliotek. Där kan Du studera något om den järnväg som invigdes 1906 och sträckte sig från Landeryd i söder till Falköping i norr via Broaryd, (Smålands) Burseryd, Hällabäck, Limmared och Ulricehamn.

Utställningen äger rum på Burseryds bibliotek, inrett i anslutning till Bureskolan, Skolgatan 2, Burseryd, under tiden den 19 september–15 oktober 2016. Öppettider: måndagar kl. 14–16, tisdagar kl. 16–19 och torsdagar kl. 16–19.

Ansvarig för utställningen: Tomas Themar.

Läs mer här: https://bibliotek.gislaved.se/web/arena/burseryd

Styrelsen
genom Tomas Themar

 

Visning av Rolf Öbergs super-8-filmer från VCJ den 21 mars

Nu har Du chansen att se Rolf Öbergs super-8-filmer från järnvägen Falköping–Ulricehamn–Limmared–Landeryd

Vid några tillfällen tidigare har Museiföreningen Västra Centralbanans Järnväg (mf VCJ) haft glädjen att presentera Rolf Öbergs, Kållered, mycket sevärda super-8-filmer i färg och med ljud från järnvägarna till Ulricehamn 1984–1991.

Senast det begav sig var i Ulricehamn vårvintern och våren 2014. Nu har turen kommit till Falköping. Lördagen den 21 mars 2015 kl. 13.30 börjar filmerna rulla i Frejahallens teorisal, Götavägen 28, Falköping. Om det blir större efterfrågan än sittplatser i salen, kommer en annan möjlighet att ges lördagen den 2 maj 2015 kl. 13.30.

Eftersom Rolf Öberg även dokumenterat andra järnvägar i landet, kan det kanske bli visning av en film från Falköping–Vartofta–Tidaholm i augusti 1988.

Varmt välkommen till Falköping den 21 mars!

Styrelsen genom

Tomas Themar

Rapport från filmförevisning på Ulricehamns museum

Precis som vi hade utlovat i medlemsblad 1/2014, blev det filmförevisning på Ulricehamns museum i dag (lördagen den 22 februari 2014). Vår medlem Rolf Öberg, Kållered, hade för fjärde gången (medlemsmöte 2008, årsmöte 2010, öppet möte 2013 och offentlig filmförevisning i dag) kommit med sina super-8-filmer och sin super-8-projektor (med ljud) till ett arrangemang, vari mf VCJ deltog.

Den här gången handlade det om ett arrangemang tillsammans med Ulricehamns museum (med chefen Christina Lundin som ansvarig). Upprinnelsen till detta var vår medverkan i utställningen ”Det går som på räls!” (i oktober) och en bildeftermiddag lördagen den 26 oktober. Efter det att undertecknad den 26 oktober hade visat ett stort urval av Björn Malmers, Falkenberg, bilder om VCJ och BUJ (Borås–Ulricehamns Järnväg), visade Rolf Öberg sin film från VCJ:s norra del 1984 och 1985. Sedan var vår tid ute… – den gången. Gensvaret blev emellertid så starkt, att vi beslöt oss för en fortsättning.

Denna fortsättning skedde alltså i dag. Filmerna skulle börja visas kl. 13, men när jag anlände till museet kl. 12.20, fanns där redan ungefär fem personer som hade köpt sina biljetter. I filmsalen, som vi inte använde oss av 2013, fanns plats för maximalt 50 personer.

Ganska snart hade Christina Lundin sålt så många biljetter, att hon blev orolig. Undertecknad räknade efter antalet personer på plats och antalet reserverade platser. Det var nästan 50. Därför släppte vi in ytterligare några, och kl. 12.55 fanns det 52 personer (varav två var Rolf och jag, vilka stod upp) samt tre personer i rummet strax utanför.

Vi lät nu meddela alla andra, att det inte fanns plats för fler utan att vi i stället ordnar med ny visning längre fram. Totalt lär ytterligare 50 personer ha försökt få plats men blev avvisade. Sedan undertecknat hälsat välkommen och berättat något kort om vår förening samt årsmöte i Ulricehamn den 22 mars 2014 (med besök av Anders Jansson, Göteborg, om stålrälsbussar under tre decennier), rullades den första filmen igång. Som förra gången åtog jag mig att försöka vara speaker och berätta om platserna och lite kuriosa.

Första filmen blev ännu en gång den kanske mest informativa, nämligen den som börjar en dag 1984 i Ulricehamn (omkring kl. 15, då tåg avgick åt tre håll) och fortsatte mot Falköping. Denna film var inspelad 1984–1985. Vi får t.ex. se Danielsson i Blidsberg, som mötte upp alla motorvagnståg och hjälpte till att hissa bommarna, när tågen passerat vägkorsningen norrut. En särskild klippning visade olika sätt för olika förare att fälla och hissa några av de sju bomanläggningar Ulricehamn–Falköping som krävde mänsklig bemanning. Det blev totalt två resor Ulricehamn–Falköping i denna film.

Tredje filmen skildrade de två särskilda utfärdståg Bergslagernas Järnvägssällskap Falköping med två dubbelturer söndagen den 2 juni 1985. Denna dag uppmärksammade SJ tillsammans med BJs Sjötofta Falköping. När alla utfärder för allmänheten var avklarade, kopplades dessa båda tåg samman och avgick mot Borås för vidare befordran Göteborg. Det Borås.

Rolf Öberg hade följt dessa tåg på flera platser under dagen och färdats fram och tillbaka i sin bil. En bedrift bara det.

Fjärde filmen innehöll en resa Ulricehamn–Sjötofta tur och retur den 11 maj 1988. Till denna hade även fogats en del aldrig tidigare visade filmsnuttar från banorna mot Borås och Falköping.

Den sista filmen handlade om de absolut sista tågen Sjötofta–Limmared–Ulricehamn den 11 juni 1988. Efter dessa scener återfanns också film från Ulricehamns bangård sommarn 1991, då hela sträckan Fallköping Södra–Ulricehamn hade rivits upp. Stora upplag med sliprar och många rälslängder låg i staplar på den forna bangården. En järnvägsepok var därmed helt över.

Nu hade klockan blivit drygt 15.00. Det var dags för undertecknad att tacka Rolf Öberg och alla i publiken. Christina Lundin överlämnade sedan en laminerad bricka med motiv från Ulricehamn till dels Rolf, dels mig.

Rolf har kvar åtminstone en rejäl film om järnvägen Sjötofta–Landeryd. Den behöver visas för många av oss. Dessutom hade vi minst 50 personer som inte fick komma in i filmlokalen i dag. När nästa visning blir, är inte bestämt. Det mesta pekar mot att vi väntar ända till den 27 september i år. Den som lever får se…

Med vänliga hälsningar,

Tomas Themar